Tweelingbroers
Blog,  Leven met Luuk en Noud

Leven met Luuk en Noud #18 – Dag baby’s, hallo dreumesen

Het is vandaag 22 mei 2019, de dag dat mijn baby’s dreumesen zijn geworden. Het eerste jaar met de mannen zit erop en vandaag vieren wij hun eerste verjaardag. Wat een jaar was het, een jaar met mindere momenten maar bovenal een jaar met heel veel liefde en fantastische herinneringen. Lees je mee?

Één jaar verder

Vandaag zijn we één jaar verder, één jaar verder als gezin van vier. Het jaar begon anders dan we hadden verwacht want het jaar begon toch wel met heel wat zorgen. Van twee baby’s waarvan de één nog geen 15cc op dronk tot de ander die niet kon poepen en naar het VUmc werd overgeplaatst. Dan niet te vergeten de TAPS waar de jongens last van hadden. Soms denk je wel eens na over wat als… wat als ze de bevalling pas later wilde inleiden. Gelukkig waren ze op tijd en dat maakt ons gelukkig, gelukkig met wat voor mannetjes er hier nu rond banjeren in huis.

Groei

Wat kan een kind hard groeien in één jaar, van een heel klein hulpbehoevend baby’tje naar sinds vandaag een dreumes die de wereld heel graag zelf wilt ontdekken. Dat Luuk geboren werd kon hij net maatje 50 aan en inmiddels heeft hij kleding maat 80 van broek en 86 van shirt. Noud daarentegen was een stuk kleiner, maatje 48 was zelfs nog te groot voor hem. Inmiddels is hij ook naar broek maat 80 gegaan en shirtjes 80/86. Het is een hele groei dus, als ik kleertjes terug pak van de aller eerste week denk ik hoe dan, hoe hebben mijn twee monstertjes daar in gepast. Dan verlang je soms wel heel even terug aan dat hele kleine.

Ontwikkeling

Van hulpbehoevende baby’s naar dreumesen die denken dat ze de hele wereld aan kunnen. Wat ben ik trots op hoe ieder zichzelf ontwikkelt in zijn eigen tempo. Nu na 12 maanden kan ik zeggen dat Luuk ze eerste losse pasjes heeft gezet vorige week en het nu steeds meer probeert, Noud voelt zich inmiddels zeker genoeg dat hij gaat proberen los te staan. Dat is zo leuk om te zien, het zal een drukke zomer gaan worden met in ieder geval achter Luuk aan te gaan. Gelukkig heeft mama vijf weken vakantie straks en heeft ze daar alle tijd voor. Niet alleen op dat gebied hebben ze zich ontwikkelt maar ook op het gebied van motoriek en verbanden leggen. Zo kunnen beide heren een mini torentje bouwen met kleine blokjes en is Noud heel goed in het leggen van verbanden. Zo weet hij dat vuil in de vuilnisbak moet, weet hij dat zijn autootjes op de auto baan horen en is hij een kei in het ringen om een paaltje doen. Luuk daarentegen is daar wat lakser in, die gelooft het wel en is een echte rauwdouwer. Dat is af en toe net een bulldozer en klimt rustig vier treden de trap op.

Mindere momenten

Natuurlijk zijn er ook mindere momenten geweest dit jaar, zo was de periode van reflux niet bepaald ontspannend. De slapeloze nachten die te tellen zijn op twee handen, mogen we niet over klagen vind ik. Na één jaar met een baby tweeling, beginnen we energiek aan het tweede jaar. Slaap te kort hebben we eigenlijk nooit gehad want ze sliepen ’s nachts altijd goed. In het begin was het slapen overdag alleen een dingetje. Gelukkig was het zomer en had mijn moeder vakantie en kon zij mij overdag vaak helpen. Continu twee baby’s op je is ook niet altijd relaxt en soms moeten er ook andere dingen gedaan worden.

De band van onze mannen

De band tussen onze mannen kan ik omschrijven als fantastisch. Het zijn echt broers, kunnen heerlijk samen spelen maar kunnen ook al met hun 12 maanden ruzie maken als de beste. In huize Haster wordt er dan regelmatig aardig wat afgegild. Ze hebben ook echt hun eigen taaltje al. Als de één bijvoorbeeld in de gang zit en de andere in de woonkamer, hoeven ze maar een klank te kletsen en de ander reageert daarop. Een tweeling zijn is iets wat wij allemaal niet snappen, behalve als je het zelf bent. Gelukkig kunnen ze ook heel goed zelf spelen en hebben ze niet altijd de ander nodig. Als wij ’s morgens hun slaapkamertje binnen komen zien we altijd twee blije koppies die met elkaar over de bedrand aan het kletsen zijn.

Karakters

Ondanks dat ze een eeneiige tweeling zijn, zijn het twee totaal verschillende karakters. Luuk is de ruige van de twee en echt de rauwdouwer en Noud kan heel sneaky zijn en vecht echt wel voor zijn plaatsje door van zich te laten horen. Luuk kan heel jaloers zijn en Noud heeft dat echt totaal niet. Beide zijn wel echte knuffelkonten en steken dan ook vaak die armpjes in de lucht om opgetild te worden. Wat wel echt een overeenkomst is dat ze allebei een heel sterk karakter hebben. Ze weten heel goed wat ze wel en niet willen, ze doen er dan ook alles aan om het voor elkaar te krijgen.

Medisch

Gelukkig gaat het op medisch gebied echt goed. Noud had zoals jullie wellicht in het begin hebben kunnen lezen een ijzer tekort. Zijn ijzerwaarde was op een gegeven moment nog maar twee. Onze kinderarts heeft in overleg met Leiden besloten dat hij verder geen medicatie meer hoefde. Hij functioneerde in de praktijk heel goed namelijk. Normaliter is een kind met deze waarde heel futloos. Die van ons banjerde energiek rond en was niet in slaap te krijgen af en toe. Luuk is na zijn ziekenhuis periode de eerste weken eigenlijk stabiel gebleven. Heeft ook wel iets ijzer nodig gehad maar niet veel. We hopen volgende week de laatste controle bij de kinderarts te hebben om ook dat hoofdstuk te kunnen afsluiten.

Op naar het tweede jaar met onze dreumesen

Zoals jullie kunnen lezen gaat het met beide jongens erg goed. We hebben twee vrolijke, energieke mannen in huis. Beide brengen een hoop liefde met zich mee. Daar krijgen wij als ouders enorm veel energie van. We spreken dan ook vaak uit naar elkaar hoe blij we met ze zijn. We zouden ze voor geen goud willen missen.

Op naar het tweede jaar, een tweede jaar wat weer veel zal brengen op alle gebieden en waar wij erg naar uit kijken.

Dag babytijd, hallo dreumestijd!

Liefs, Kayleigh

Benieuwd naar de andere artikelen in Leven met Luuk en Noud van het afgelopen jaar? Lees deze hier

 

 

%d bloggers liken dit: