Alles over mijn tweelingzwangerschap,  baby uitzet,  Blog,  Persoonlijk,  Tweeling

Update 25 weken zwanger; wel of geen zwangerschapssuiker?

Ik blijf het zeggen time flies, alweer 25 weken zwanger! Deze week was het ten opzichte van vorige week erg rustig. We hebben weer een echo gehad, ik heb een OGTT (Orale Glucose Tolerantie Test) gedaan en hebben we het kamertje zo goed als afgemaakt.


Wat gebeurt er bij een OGTT (zwangerschapssuiker test)?

Voor ik verder zal vertellen over mijn ervaring en uitslag van de OGTT, zal ik jullie eerst uitleggen wat het is.

Bij een OGTT moet je vanaf 22:00 nuchter zijn en mag je hooguit één of twee glaasjes water drinken. Je meld je dan ’s morgens vroeg (bij ons tussen 07:00 en 10:00) in het ziekenhuis. Hier wordt eerst je suiker nuchter geprikt. Als je suiker geprikt is krijg je een glucosewater á 300ml wat je binnen vijf minuten moet hebben opgedronken. Als je dit hebt opgedronken moet je twee uur wachten in de wachtkamer. Na die twee uur wordt er weer suiker geprikt, aan de hand van die twee uitslagen weten ze of je zwangerschapssuiker hebt.

Hoe heb ik de OGTT ervaren?

In mijn blog over week 23 konden jullie lezen dat tijdens de echo bleek dat beide kindjes goed groeiden. De gynaecoloog wilde toen graag dat ik een OGTT ging doen om te kijken of het door zwangerschapssuiker kwam of omdat ze het gewoon super goed doen.

Dinsdag 27 februari daar ging ik dan om 07:00 nuchter naar het ziekenhuis, wat is dat een opgave voor een zwangere zeg. Mijn nuchtere suiker werd geprikt en deze was heel netjes 3.5. Daarna moest ik het drankje drinken, ik had vooraf wat verhalen gelezen van mensen die dit heel smerig vonden. Ik vond het op zich niet smerig het brandde alleen wat in mijn mond tijdens het opdrinken.

Toen begon het lange wachten..

Wat duurt twee uur lang dan als je niet uit de wachtkamer mag en niet op comfortabele stoelen zit. Halverwege het eerste uur begon ik mij misselijk te voelen, ik had het gevoel dat ik moest overgeven en dat ik flauw zou gaan vallen. Gelukkig was Simon mee om mij te ondersteunen (langleven de man haha!). Simon heeft me gelukkig goed er doorheen geholpen zodat ik de test gewoon af heb kunnen maken. Lees zonder overgeven of flauwvallen haha.

Na die twee uur moest ik weer suiker prikken. Gelukkig was deze ook netjes 5.7. Nu was het afwachten wat de gynaecoloog er van zou vinden. Helaas ben ik de hele dag niet helemaal lekker geweest van deze test en was ik aan het einde van de dag toch echt misselijk.

De 25 weken echo

Donderdags mochten we weer naar de gynaecoloog voor een echo én de uitslag van de test. Simon kon gezellig weer mee, die had ze tenslotte al vier weken niet gezien.

Op de echo was te zien dat ze het allebei nog steeds heel goed doen en dat ze nog steeds nagenoeg gelijk lopen, maar wel nog steeds een week voor.
De gynaecoloog kwam gelukkig met het verlossende woord dat ik geen zwangerschapssuiker heb. Ze groeien namelijk gewoon erg goed voor een tweeling.
(Voor een tweeling zitten ze boven het gemiddelde, maar beide groeien netjes volgens de eenlingcurve tot nu toe). Ik heb schijnbaar een goede placenta die ook nog alles netjes verdeeld over beide kindjes.

Qua gewicht bij mijzelf gaat het nu hard. Ik dacht nou het gaat allemaal gestaag dus wie weet valt het mee. Helaas liet de weegschaal wat anders zien in het ziekenhuis. Het gaat nu zo hard dat ik gewoon drie ja echt 3KG ben aangekomen in twee weken tijd.

Zwangerschapskwaaltjes

Vorige week vertelde ik jullie dat het allemaal wel echt al zwaarder wordt. Deze week was dat niet heel veel anders. Elke avond en soms al in de middag krijg ik last van mijn rug/ribspieren en is maagzuur de gehele dag aanwezig. Het liefst lig ik ’s avonds al om acht uur in bed maar ik wil hier geen gewoonte van maken. Oplossing? Lekker met een hittepit op mijn rug op de bank crashen. Qua maagzuur neem ik het allemaal maar voor lief en doe ik wat ik kan doen. Ik merk dat ik wel energie heb maar als ik dan last van mijn rug krijg dat dan ook in één keer weg is. Ik weet dat dit niet minder zal worden en geniet daarom lekker van alle dingen die ik nog actief kan doen. Want ik denk zomaar dat dit over een maandje toch wel anders zal zijn.

De kinderkamer

Deze week hebben we dan echt de grote stappen gemaakt met de kamer. Hij is namelijk nagenoeg af. Alleen de kast moet ingeruimd worden en er moeten nog wat accessoires neergezet worden. Wat ben ik blij met ons mooie kamertje en wat hoop ik dat ze er nog jaren plezier van hebben. Ik ga jullie nog niet de gehele kamer laten zien maar kan jullie wel al vertellen dat het op de groei is gekocht. Als hij echt helemaal klaar is tot in detail zal ik jullie een roomtour geven.

                                                  (hierbij een klein voorproefje van de commode)

Liefs, Kayleigh

%d bloggers liken dit: